Jaloers op je vrienden - 9 Tips

Je vrienden of familieleden doen dingen die jij ook graag zou willen doen. Ze studeren af, hebben een geweldige baan, gaan op wereldreis of krijgen een kind met de liefde van hun leven.

 

Hoe graag jij dit ook wilt, door jouw ziekte kan jij dit niet, of niet zo makkelijk. Jij bent misschien gestopt met je studie, kan niet werken, niet reizen, bent onvruchtbaar of zo ziek dat je amper potentiële liefdes tegenkomt.

 

Zeker als jij het gevoel hebt dat jouw leven stil staat, kan het pijnlijk zijn als vrienden verder lijken te gaan met hun leven....


Als zij aan een ‘nieuwe fase’ beginnen. Vooral als zij dingen doen die jij ook graag wilt.

 

Het is best lastig om hiermee om te gaan. Het vorige blog ging over 3 veel voorkomende valkuilen als dit gebeurt. Daarin beschreef ik gedrag dat je liever wilt voorkomen.

 

Maar hoe kan je hier dan wel mee dealen? Daarvoor hieronder:

 

9 Tips voor als je niet kan wat je vrienden wel doen:

1. Geef (aan jezelf) toe dat jij dit ook graag wilt en dat dit pijnlijk voor je is. Vaak zijn je gevoelens gemixt, je vindt het leuk voor de ander, bent trots op die persoon, of wilt niet klagen. Maar dat wil niet zeggen dat het voor jou niet (ook) pijnlijk kan zijn.

 

2. Vraag je af waardoor jij je rot voelt. Baal je omdat jij ook wilt wat die ander doet, en het jou confronteert met wat jij niet kan? Of zit er (ook nog) iets anders achter? Ben je bijvoorbeeld bang alleen achter te blijven, voel je je ongelijkwaardig of ben je boos omdat jullie elkaar niet meer zo vaak te zien?

 

3. Geef ruimte aan je gevoel. Dit kan je doen door te huilen of boos te zijn. Maar ook door er een blog of gedicht over te schrijven. Door muziek te luisteren of te maken, te schilderen of –als je kan- te sporten. Richt je hierbij niet op het resultaat, dat het een goed gedicht, mooi schilderij of sportieve prestatie moet zijn, maar helemaal op het gevoel dat er is.

 

4. Deel. Niet door er eindeloos over te vertellen of de hele tijd chagrijnig te zijn. Wel door jouw verdriet of pijn er ook te laten zijn, naast het eventuele enthousiasme en de blijdschap van de anderen. Jouw gevoel mag er zijn, zonder dat het anders moet of opgelost moet worden. Zo zorg je voor verbinding met en begrip van je omgeving.

 

5. Geef aan wat jij zou willen. Als jij merkt dat jij vaker contact wilt, of bijvoorbeeld bang bent dat de ander straks geen tijd meer voor jou heeft, zeg dit dan. Geef duidelijk aan wat jij zou willen, maar houd ook rekening met de ander. Zorg ervoor dat er in jullie relatie ruimte is voor nieuwe fases, dat houdt de vriendschap leuk.

 

6. Besef dat het leven verandert. Hoe pijnlijk het ook kan zijn, mensen gaan door en het leven verandert constant. Krampachtig vasthouden aan hoe het was of verwachten dat iedereen hetzelfde blijft, maakt je leven er niet leuker op. Wees open naar verandering. Wie weet wat voor geweldige dingen het leven in petto heeft!

 

7. Richt je op je eigen leven. Doe of zoek iets wat jij leuk vindt en wat jou voldoening geeft. Iets wat jij, binnen jouw grenzen, kan doen. Richt je daarop, iets ‘van jezelf’ waar jij blij van wordt. En kijk of je hier tijd en energie voor vrij kunt maken.

 

8. Besef: bijna iedereen voelt dit wel eens. Ook mensen die niet ziek zijn en het perfecte leven lijken te leiden, zijn wel eens jaloers op anderen, verdrietig over wat zij niet kunnen doen of bang de verkeerde keuzes te hebben gemaakt. Niemand kan alles doen wat hij of zij graag zou willen. En zelf die droombaan, wereldreis, geweldige liefde, kinderen of dat prachtige huis zijn echt niet altijd leuk.

 

9. Pluk de vruchten. Oké, jij kan niet doen wat je graag wilt, maar je hebt wel een vriend(in), broer of nichtje dat dat doet. Geniet daarvan! Ga langs in het buitenland, knuffel hun baby, kijk of de nieuwe liefde een leuke vriend(in) heeft op wie jij verliefd zou kunnen worden, geniet van de tuin van hun mooie huis, en luister naar de verhalen over die interessante carrière. Het is misschien niet de verwezenlijking van jouw droom, het is wel leuk!

 

 

Wil jij elke twee weken automatisch een gratis artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan onderaan deze pagina aan. Als bonus ontvang je gratis mijn mini e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven”.

 
 

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven.”

 

©2014-2017 Inge Dekker


Commentaar schrijven

Commentaren: 0