Het gevaar van een hobby

Misschien is er iets in jouw leven wat jou ontspant en blij maakt; sporten, mediteren, in het bos wandelen, tekenen of muziek luisteren. Je merkt dat dit jou rust brengt, je frustraties oplossen en je je eigenlijk altijd beter voelt als je dit hebt gedaan.

 

Dat is heel fijn. Heerlijk als jij een manier hebt om met stress, verveling of verdriet om te gaan die voor jou werkt.

 

Maar pas op voor een valkuil waar veel mensen regelmatig in stappen...En dat is dat je je altijd gelukkig wilt voelen als je dit doet.

 

Je gaat het doen met de verwachting en intentie dat het je dat fijne gevoel weer gaat opleveren. Je moet je weer chill voelen tijdens het mediteren, je wilt je weer zo verliefd voelen bij je vriend, het eten moet weer geweldig zijn in dat restaurant of je lichaam moet weer net zo goed voelen als vorige keer na het sporten.

 

Het is heel normaal als dit gebeurt. Vorige keer voelde je je ook gelukkig tijdens of na deze activiteit, of bij deze persoon. Dus wil en verwacht je dat dit weer gebeurt.

 

Helaas werkt het dan bijna gegarandeerd niet meer. Dan is het niet zo lekker, ging het niet goed, voel je je anders en baal je dat het je niet oplevert wat je wilde. Je kan dit ook hebben als je op vakantie gaat of een weekendje weg boekt. Zeker als dit een vorige keer top was, kan je erop gaan rekenen dat het weer minstens zo tof wordt.

 

Juist de hoop en verwachting kunnen ervoor zorgen dat het lang niet zo leuk, relaxed en gezellig is als je zou willen. Andere mensen doen niet doen zoals je wilt, je lichaam doet alleen maar pijn, je voelt je niet ontspannen en vrolijk maar juist gestrest of gefrustreerd. Misschien doe je je best het weer te krijgen zoals eerder, maar dat geeft alleen maar meer druk.

 

Wat vaak in eerste instantie een ontspannen en gelukkig gevoel opleverde, was dat alles mocht zijn zoals het was. Dat je niets hoeft, niets weg te stoppen, beter te maken of te bereiken.

 

Maar nu wil je graag iets bereiken; de ontspanning, verbinding of het geluk van de vorige keer, en juist dat levert je een onvrij gevoel op. De pijn mag er niet zijn, de gedachten moeten weg of anders, en vooral moet je gevoel ‘beter’ zijn.

 

Dit is iets wat vaak en bij veel mensen voorkomt. Het is geen drama, maar wel fijn om je er bewust van te zijn, zodat je deze valkuil eerder herkent en er niet meer (zo vaak) in trapt.

 

Daarom:

5 Tips om te blijven genieten van je hobby

  • Wees je bewust van je verwachtingen. Dat je gevoel moet veranderen door de meditatie of je je blij wilt voelen op dat feestje. Misschien gaat het (weer) zo, misschien niet.
  • Laat elk moment en elke ervaring nieuw zijn. Tof dat t vorige keer zo was, maar wees open naar hoe het nu is. Ook als dat misschien minder bijzonder of anders is dan de vorige keer.
  • Sta jezelf toe om níet te genieten. Om te balen, teleurgesteld te zijn of een heel druk hoofd te hebben. Ook dat mag en hoort blijkbaar op dit moment bij jouw leven.

  • Hou het licht. Denk er niet (te veel) over na. Door alles te analyseren, willen begrijpen en verklaren, lijk je grip te krijgen op je gevoel. Maar in werkelijkheid maak je het alleen maar groter, zwaarder en serieuzer. Het volgende moment is alweer begonnen, misschien is dat alweer heel anders.
  • Wees met een open blik en liefdevolle houding bij jezelf. Oké, dit klinkt heel soft, maar het werkt wel. Wees aardig voor jezelf en open naar hoe het nu is. Op dit unieke moment.

 En voor je het weet ben je weer aan het genieten!

 


Wil jij meer tips? Vraag dan nu gratis mijn mini e-boek 'Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit leven' aan door je voornaam en e-mailadres in het vak hieronder in te vullen. Als bonus ontvang je elke twee weken mijn nieuwste artikel met tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte in je inbox. (Geen spam, dat beloof ik)


Ja! Stuur mij GRATIS het e-boek:
Voornaam

E-mailWil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis haar mini e-boek “Jong & Chronisch Ziek? Haal meer uit je leven.”


Commentaar schrijven

Commentaren: 0