Te ziek om door te zetten?

 
Veel jonge mensen met een ziekte of beperking zijn echte bikkels. Ze zijn positief ingesteld, jagen hun dromen na en werken hard om die te bereiken.
 
Ze zetten altijd door. Giving up is not an option.
 
Misschien herken je jezelf hierin.
 
Je weet wat je wilt en vecht daarvoor. Je gaat door, ook als het eigenlijk niet gaat.
 
Zo bereik je je doelen. Je haalt je tentamen, verdient je eigen geld of het lukt je om zelf boodschappen te doen.
 
Als jij je hier goed bij voelt is dit natuurlijk prima. Ga dan vooral zo door, doe wat je leuk vindt en geniet van je leven!
 
Maar vaak hou je dit niet eindeloos lang vol. Hoe graag je het ook wilt, hoe hard je ook werkt en hoe positief je ook blijft, je gezondheid verslechtert. Je krijgt meer klachten en kan uiteindelijk minder.
 
Wat dan?
 

Je wilt niet alleen maar ziek en beperkt zijn en niet meer doen wat je leuk vindt. Je wilt je dromen niet opgeven. Je wilt genieten, leven, je doelen bereiken.
 
Dus vaak neem je even rust, om vervolgens weer net zo hard door te bikkelen. Waardoor je weer meer pijn, vermoeidheid of andere klachten krijgt.
 
Tot je tot de conclusie komt dat het zo niet langer gaat. Je hebt weer een terugslag, weer te veel gedaan, weer meer pijn en klachten.
 
Dan wordt het tijd om je leven anders in te gaan richten. Stoppen om met je ogen dicht keihard door te hollen en te doen alsof er niets aan de hand is. Maar niet het leven opgeven en je er helemaal uit terugtrekken. Wat kan je wel doen?

Echt onder ogen zien wat er aan de hand is. Niets meer ontkennen of mooier maken, maar in het leven te gaan staan dat er is.
 
En jouw unieke antwoord geven op deze situatie. Al jouw talenten en kwaliteiten inzetten om te doen wat jij op dit moment wilt doen. Wat voor jou goed en passend is.
 
Dit is vaak niet makkelijk. Het kan pijnlijk zijn om te erkennen dat je bepaalde dingen niet kan. Ook heeft een ziekte vaak invloed op veel aspecten van je leven. Op je studie of werk, vriendschappen, relatie, maar ook op je zelfstandigheid, eigenwaarde, zelfvertrouwen en identiteit.
 
Daarom help ik mensen hiermee. Zodat ze makkelijker met hun situatie om kunnen gaan en zich gelukkiger en meer voldaan voelen. Dit artikel is natuurlijk te kort om echt met je aan de slag te gaan, maar ik heb wel een paar tips:
 

5 Tips voor als doorzetten niet meer werkt:

  1. Kies ervoor dit aan te gaan. Besluit dat je nu echt voor jezelf gaat zorgen en een levensstijl gaat vinden die bij jou, én bij jouw lichaam, past. Waar jij je gelukkig en goed bij voelt.

  2. Zie de realiteit onder ogen. Hoe pijnlijk het misschien ook is, dit is hoe je leven nu loopt. Dit is hoe je lichaam nu is. Stop met wegrennen, mooier maken of negeren en wees eerlijk over wat je wel en niet kan.
     
  3. Deal met je gevoelens. Het kan best heftig zijn om echt onder ogen te zien hoe het met je gaat. Laat toe wat je voelt. Onderdrukken en wegstoppen kost alleen maar energie en maken je ongelukkig. Zorg ook dat je niet ‘verzuipt’ in je verdriet, frustratie, woede of machteloosheid. Blijf er niet in vastzitten.
  4. Geef een gezonde invulling aan je leven. Misschien is het bij jou vooral een kwestie van balans of net iets minder doen. Maar het kan ook zijn dat je niet meer kan wat je deed. Neem dan de tijd om op zoek te gaan naar nieuwe dingen die jij leuk vindt, die jou inspireren en waar je voldoening uit haalt. Probeer nieuwe dingen uit en kijk wat bij jou past.
  5. Vraag hulp. Als je merkt dat je weg blijft rennen, vast komt te zitten, of dat het ‘wel oké’ gaat, maar stukken beter kan, vraag dan hulp. Misschien is er iemand in de buurt die jou kan helpen of wil je meedoen aan een van mijn trainingen of coaching van mij krijgen. Ik kan je helpen om je leven zo in te richten dat het bij jouw lichaam past en je je er gelukkig bij voelt.

Veel succes!

 

Wil jij elke twee weken gratis een artikel ontvangen met daarin tips hoe je gelukkig kunt leven met een chronische ziekte? Meld je dan in het vak hieronder aan. Als bonus ontvang je gratis mijn mini e-boek “JONG & CHRONISCH ZIEK? Haal meer uit je leven”.


Ja! Stuur mij GRATIS het e-boek:
Voornaam

E-mailWil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat vind ik leuk en is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website plaatst: “Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte. Ga naar www.pain2power.nl en ontvang gratis het mini e-boek “JONG & CHRONISCH ZIEK? Haal meer uit je leven.”